Tijdige en juiste snoei, daar valt of staat voor het langdurig behoud van een boom ontzettend veel mee.
Is het het juiste moment in het jaar? Wat is de vitaliteit van de boom? Wat voor soort snoei is toepasselijk? Dit zijn enkele vragen die een belangrijke rol spelen.
De eerste vorm van snoei is ‘begeleidingssnoei’ met deze vorm van snoei wordt de boom naar een volwassen fase begeleidt, die zo efficient en boomvriendelijk mogelijk is. Hierbij word gelet op takken die in de toekomst een probleem zouden kunnen opleveren.
De volgende fase is onderhoudssnoei, waarbij het voornamelijk gaat om het verwijderen van dood hout, overbelaste takken en andere mechanische of biologische gebreken.
Uiteindelijk kan er worden overgegaan op ‘veteranensnoei’ dit gebeurt veelal bij oude bomen die in de laatste fase van hun leven zijn. Dit heet de ‘aftakelingsfase’ en kan vele jaren duren. Hierbij wordt gelet op de stabiliteit van de boom en het terugsnoeien van bepaalde kroondelen.
Het woord zegt het al: knotten, dit word toegepast bij de bekende knotwilgen, maar ook bij treurwilgen, die zo topzwaar kunnen worden dat de takken makkelijk kunnen uitbreken.
Wanneer deze vorm van snoei is uitgevoerd, dient het iedere 3 tot vijf jaar te worden herhaald om het bij te houden. De nieuwgevormde takken lopen snel uit en worden snel breukgevoelig.
Vormsnoei word toegepast bij bijvoorbeeld leilindes of dakplatanen.
Het snoeien van fruitbomen is weer een vak apart, hierbij word gelet op de tranparantie in de kroon voor het doorlaten van het zonlicht en op vruchtdragende takken
Soms heeft een tak een ‘verkeerde aanhechting’. De oksel van de tak is in dat geval vaak V-vormig en kan extra weefsel hebben aangemaakt. In vakjargon word dit weefsel ook wel ‘olifantenoren’ genoemd. In vrijwel alle gevallen breekt zo tak een keer uit, meestal wanneer dit grote zware takken zijn geworden en daarmee kunnen deze probleemtakken grote risico’s met zich meebrengen.
Om te voorkomen dat een boom vanwege deze reden verwijderd moet worden of de tak met de verkeerde aanhechting (die soms de helft van de kroon kan beslaan) kunnen er speciaal ontworpen ‘stormankers’ worden geplaatst. Deze zijn er om te voorkomen dat de tak uitbreekt en mocht hij toch uitbreken, dan wordt de tak op zijn plaats gehouden en kan geen ernstige schade kan aanrichten.
Meer informatie nodig? Neem contact met ons op.